41. POHOD PO POTEH BREŽIŠKE ČETE

Nazaj

41. POHOD PO POTEH BREŽIŠKE ČETE

Športna zveza Brežice bo v soboto, 28.10.2017  v sodelovanju s Planinskim društvom Brežice in Združenjem borcev za vrednote NOB Brežice organizirala že 41. POHOD PO POTEH BREŽIŠKE ČETE.

To tradicionalno športno-rekreativno prireditev organiziramo ob prazniku Občine Brežice v spomin na delovanje Brežiške čete, ki je bila ustanovljena 28. 10. 1941.

Dogodek je vsako leto uvrščen na koledar tako prireditev ob počastitvi občinskega praznika, kot na koledar rekreativnih prireditev in se je udeležuje vedno več športnih navdušencev, pohodnikov in tistih, ki jim obujanje spominov na dogodke iz 2. svetove vojne veliko pomeni, iz cele Slovenije in  sosednje Hrvaške.

 

Kraj dogajanja si vsake tri leta izmenoma »prilastijo« Sromlje, Pečice in Pišece – vasi z območja, kjer so meseca novembra 1941 delovali borci Brežiške čete.

Gostitelj letošnjega 41. pohoda »Po poteh Brežiške čete« je KS Sromlje, na kar smo lahko vsi skupaj zelo ponosi, saj v celi Sloveniji komajda najdemo še kakšno tovrstno športno-spominsko prireditev, ki bi se obdržala tako dolgo in privabila tolikšno število ljudi.

Že od vsega začetka je bila vodilna misel snovalcev pohoda ta, da je ohranjanje spominov na pomembne dogodke iz naše zgodovine lahko tudi športno obarvano. Tako se je rodila športno-rekreativna prireditev z nazivom »Pohod po poteh Brežiške čete«, ki se že 40 let tradicionalno izvaja v spomin na delovanje Brežiške čete in v počastitev občinskega praznika. Skozi vsa ta leta je pohod doživljal manjše spremembe, ki jih narekuje tempo življenja, vseskozi pa so se ohranile osnovne značilnosti, ki bodo dajale tudi letošnjemu druženju poseben pečat: to je trenutek tišine ob spominskem obeležju, to je planinski pohod po delu poti, ki so jo je pred 76. leti utirali borci naše partizanske čete, in nenazadnje je to ura ali dve druženja s starimi in novimi prijatelji v tem prijaznem kraju.

 

V vseh teh letih je bilo s strani posameznikov vloženo veliko truda in prostovoljnega dela, da se je prireditev ohranila in razvijala. Letos nas bodo gostili krajani Sromelj, lani smo bili gostje v Pečicah, naslednje leto nas pričakujejo v Pišecah. Štafeto si te krajevne skupnosti predajajo na vsaka tri leta in takrat se v priprave aktivno vključujejo posamezniki, osnovne šole, gasilska, kulturna, športna in še kakšna društva, ki se lotijo urejanja prireditvenega prostora, pogostitve, kulturnega in spremljajočega programa ter nas pričakajo s prijaznim nasmeškom. Vsako leto znova veliko truda, predvsem pri osrednjem dogodku prireditve, množičnem planinskem pohodu, vložijo člani Planinskega društva Brežice, ki poskrbijo za čiščenje in označevanje poti ter strokovno vodenje pohoda. Vsekakor pa pravega duha prireditve ne bi bilo brez prispevka članov borčevske organizacije, ki s svojo prisotnostjo in svojimi obeležji vse nas opominjajo, da svet ni radodaren sam od sebe, temveč, da se je potrebno za svoje pravice velikokrat trdo boriti.

PROGRAM PRIREDITVE :                     

-  8.30  do 9.00 : prihod udeležencev na Sromlje

- 9.10 do 10.00 : slavnostna otvoritev in kulturni program v katerem sodelujejo : KD Gasilski pihalni orkester Kapele,  Moški pevski zbor Sromlje in učenci OŠ Artiče. Udeležence srečanja bodo pozdravili : predsednik KS Sromlje, župan občine Brežice, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Brežice in predsednik Športne zveze Brežice.

Slavnostni govornik na prireditvi bo Gorazd Žmavc, minister za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu.

-  10.15 – 14.00 : množični planinski pohod in družabno srečanje

 

MNOŽIČNI PLANINSKI POHOD – mimo spominskih obeležij iz NOB

Štart pohoda je iz Sromelj takoj po zaključku kulturnega programa.

1. DALJŠA proga nas bo vodila iz Sromelj (284 m) po asfaltirani cesti na Lastine do obnovljenega spomenika pobitim domačinom spomladi 1945. leta.  Pot bomo nadaljevali do vasice Silovec in naprej na vrh Drenovca (547 m). Tam pot prečka novozgrajeno gozdno cesto in se spusti  naravnost k Preskarjevemu mlinu. Vračali se bomo po brezpotju čez Drenovec  do Silovca in mimo Gostišča Krajnčič nazaj v Sromlje. Celotno pot  bomo prehodili v 3 urah in pol.

2. KRAJŠA proga: Po isti trasi bomo skupaj  z udeleženci daljše proge hodili na Lastine in do vasice Silovec ter na vrh Drenovca do gozdne ceste. Tu se bomo ločili od udeležencev daljše poti in proti zahodu kmalu prišli na skupno povratno traso, označeno z rumenimi puščicami, ki  nas bo pripeljala nazaj na Silovec in mimo Gostišča Krajnčič spet v Sromlje. Kdor se bo odločil za krajšo različico, bo potreboval 2 ure in pol hoje.     

Proga bo označena s Knafelčevimi planinskimi oznakami, z dodatnimi oznakami (smerna puščica POHOD), na delu skupnega povratka  pa z  rumenimi smernimi puščicami. Pohod bodo vodili planinski vodniki PZS.

Vsak udeleženec pohoda prejme posebno izkaznico, kamor se mu vsako leto vtisne žig pohoda. Za trikratno udeležbo na pohodu se podeli bronasta, za petkratno udeležbo srebrna in za desetkratno udeležbo zlata značka pohoda.

Vodniki  PZS in PD Brežice Vam želimo obilo prijetnih užitkov v našem okolju.      

OSTALO: za udeležence prireditve bo organiziran brezplačni avtobusni prevoz na Sromlje in nazaj. Avtobusi bodo vozili:

7.55 – železniška postaja Dobova ( 7.53 – vlak iz smeri Zagreba ) > Kapele > Globoko ( 8.15 -OŠ Globoko ) > Dečno selo >Sromlje

7.00 – odhod iz Slovenske vasi > 7.30 Gimnazija Brežiceželezniška postaja Brežice ( 7.37 – vlak iz smeri Zidanega mostu ) > Artiče (nastopajoči- OŠ Artiče ) > Dečno selo > Sromlje

8.00 – odhod iz Kapel ( avtobus za pihalni orkester Kapele ) : Kapele > Globoko ( 8.15 -OŠ Globoko ) > Dečno selo > Sromlje

Domačini iz Sromelj bodo poskrbeli za prijetno vzdušje ter pripravili pestro izbiro domačih jedi in pijače, za vse udeležence pa bo pripravljen brezplačen partizanski golaž.

 

Vabljeni na Sromlje.

41. POHOD PO POTEH BREŽIŠKE ČETE

Kontakt

Uradni podatki

Športna zveza Brežice

Modri

Cert ID: 0014/00014

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
ŠPORTNA ZVEZA BREŽICE
Matična številka: 5211450000