42. pohod po poteh Brežiške čete

17. 10. 2018

Športna zveza Brežice bo v soboto, 27.10.2018  v sodelovanju s Planinskim društvom Brežice in Združenjem borcev za vrednote NOB Brežice organizirala že 42. Pohod PO POTEH BREŽIŠKE ČETE. .

To tradicionalno športno-rekreativno prireditev organiziramo ob prazniku Občine Brežice v spomin na delovanje Brežiške čete, ki je bila ustanovljena 28. 10. 1941.

Dogodek je vsako leto uvrščen na koledar tako prireditev ob počastitvi občinskega praznika, kot na koledar rekreativnih prireditev in se je udeležuje vedno več športnih navdušencev, pohodnikov in tistih, ki jim obujanje spominov na dogodke iz 2. svetove vojne veliko pomeni, iz cele Slovenije in  sosednje Hrvaške.

Kraj dogajanja si vsake tri leta izmenoma »prilastijo« Sromlje, Pečice in Pišece – vasi z območja, kjer so meseca novembra 1941 delovali borci Brežiške čete.

Gostitelj letošnjega 42. pohoda »Po poteh Brežiške čete« je KS Pišece, na kar smo lahko vsi skupaj zelo ponosi, saj v celi Sloveniji komajda najdemo še kakšno tovrstno športno-spominsko prireditev, ki bi se obdržala tako dolgo in privabila tolikšno število ljudi.

Že od vsega začetka je bila vodilna misel snovalcev pohoda ta, da je ohranjanje spominov na pomembne dogodke iz naše zgodovine lahko tudi športno obarvano. Tako se je rodila športno-rekreativna prireditev z nazivom »Pohod po poteh Brežiške čete«, ki se že 41 let tradicionalno izvaja v spomin na delovanje Brežiške čete in v počastitev občinskega praznika. Skozi vsa ta leta je pohod doživljal manjše spremembe, ki jih narekuje tempo življenja, vseskozi pa so se ohranile osnovne značilnosti, ki bodo dajale tudi letošnjemu druženju poseben pečat: to je trenutek tišine ob spominskem obeležju, to je planinski pohod po delu poti, ki so jo je pred 77. leti utirali borci naše partizanske čete, in nenazadnje je to ura ali dve druženja s starimi in novimi prijatelji v tem prijaznem kraju.

V vseh teh letih je bilo s strani posameznikov vloženo veliko truda in prostovoljnega dela, da se je prireditev ohranila in razvijala. Letos nas bodo gostili krajani Pišec, lani smo bili gostje na Sromljah, naslednje leto nas pričakujejo v Pečicah. Štafeto si te krajevne skupnosti predajajo na vsaka tri leta in takrat se v priprave aktivno vključujejo posamezniki, osnovne šole, gasilska, kulturna, športna in še kakšna društva, ki se lotijo urejanja prireditvenega prostora, pogostitve, kulturnega in spremljajočega programa ter nas pričakajo s prijaznim nasmeškom. Vsako leto znova veliko truda, predvsem pri osrednjem dogodku prireditve, množičnem planinskem pohodu, vložijo člani Planinskega društva Brežice, ki poskrbijo za čiščenje in označevanje poti ter strokovno vodenje pohoda. Vsekakor pa pravega duha prireditve ne bi bilo brez prispevka članov borčevske organizacije, ki s svojo prisotnostjo in svojimi obeležji vse nas opominjajo, da svet ni radodaren sam od sebe, temveč, da se je potrebno za svoje pravice velikokrat trdo boriti.

Program prireditve

  • 8.30  do 9.00 : prihod udeležencev v Pišece
  • 9.10 do 10.00 : slavnostna otvoritev in kulturni program v katerem sodelujejo :  Gasilski pihalni orkester Loče, KD Pišece in učenci OŠ »Maksa Pleteršnika« Pišece.
  • Udeležence pohoda bodo pozdravili predsednik KS Pišece, župan Občine Brežice, predsednik
  • Športne zveze Brežice in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Brežice.
  • 10.15 – 14.00 : športno rekreativni program in družabno srečanje

MNOŽIČNI PLANINSKI POHOD – mimo spominskih obeležij iz NOB

Po končani proslavi nas bo pot vodila mimo ribnika pri Marofu do gradu Pišece. Od tam bomo nadaljevali pohod skozi gozd in delno po travniku do ceste Sv. Jedrt – Svete Gore, kjer bomo zavili proti Kerinovemu  križu. Tam bo tudi krajši postanek.

Potem se bomo povzpeli na vrh  Intermedija (662m) in do sedla Velika bukev, kjer je lovska postojanka. Do ciljnega vrha  Veliki Špiček (693m) nas bo ločilo le še nekaj malega vzpona.

V Pišece se bomo vračali po dveh poteh:

KRAJŠA pot nas bo peljala proti jugu čez Veliki vrh (698m) in Veliko Vaglo (667m) do Pišec ter mimo Pleteršnikove rojstne hiše na startno mesto.

DALJŠA proga pa bo potekala najprej proti vzhodu, se nato obrnila proti jugu in nas mimo vrha Mali Špiček (510m) po gozdnih poteh pripeljala do ceste Zgornje Podgorje – Srednje Podgorje. Ko bomo prišli do glavne ceste Bizeljsko – Pišece, ne bo več daleč do Pišec, kjer nam bodo podpisali dnevnike planinskega pohoda in podelili značke. Čakala nas bo tudi običajna pogostitev.

Celotno pot bomo prehodili v 3 - 3,5 urah, kdor pa se bo odločil za krajšo različico, bo potreboval 2,5 - 3 ure hoje.     

Vsak udeleženec prejme posebno izkaznico pohoda. Za trikratno udeležbo na pohodu podelimo bronasto, za petkratno srebrno in za desetkratno udeležbo zlato značko pohoda.

Izgubljeno energijo vam bo povrnil brezplačni partizanski golaž.

SPREHOD PO PIŠECAH  - voden ogled krajevnih znamenitosti

Namenjen starejšim in vsem gostov, ki se ne vključijo na planinski pohod.

OSTALO:  za udeležence prireditve bo organiziran brezplačni avtobusni prevoz v Pišece in nazaj. Avtobusi bodo vozili :

7.45 – odhod iz AP Brežice: Mostec > Dobova ( gostilna Katič ) > železniška postaja Dobova ( 8.00 – vlak iz smeri Zagreba ) > OŠ Dobova > Kapele > Župelevec > Bojsno > Globoko > Pišece

8.00 – Loče- Gasilski dom: avtobus za Pihalni orkester Loče   >  Pišece    

7.30 – odhod iz AP Brežice: železniška postaja Brežice ( 7.42 – vlak iz smeri Zidanega mostu ) > Zg Pohanca > Artiče >Dečno selo > Globoko > Pišece

Domačini iz Pišec bodo poskrbeli za prijetno vzdušje ter pripravili pestro izbiro domačih jedi in pijače, za vse udeležence pa bo pripravljen brezplačen partizanski golaž.

Vabljeni v Pišece!

Stopite v stik

Športna zveza Brežice
Ulica bratov Milavcev 18, p. p. 18
8250 Brežice
07 49 93 470
041 781 207
info@sportbrezice.si
sportbrezice.si

Uradni podatki

Športna zveza Brežice
Ulica bratov Milavcev 18
8250 Brežice
Slovenija
ID za DDV: 93216297
IBAN: SI56 0237 3001 8941 314 (NLB, d.d.)

Certifikati

Športna zveza Brežice

Modri

Cert ID: 0014/00014

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
ŠPORTNA ZVEZA BREŽICE
Matična številka: 5211450000