ŠZB izvedel tri aktivnosti v sklopu projekta SOPA

6. 10. 2020

Športna zveza Brežice že nekaj let aktivno sodeluje v projektu SOPA - Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola. V mesecu septembru se je predstavnik športne zveze udeležil kar treh dogodkov, na katerih je zbranim svetoval o zdravem načinu življenja ter možnostih za aktivno preživljanje prostega časa v občini Brežice.

V ponedeljek, 14. septembra, se je predstavnik Športne zveze Brežice udeležil predavanja za skupino oseb, ki so vključeni v projekt Socialna aktivacija v Posavju - »AKTIVIRAJMO POSAVJE«. Predstavil je delovanje Športne zveze Brežice in možnosti za aktivno in zdravo preživljanje prostega časa. Z udeleženci je izvedel tudi test s "pijanimi očali" ter spregovoril o škodljivostih, ki jih prinaša prekomerno uživanje alkoholnih pijač.

V ponedeljek 21. septembra 2020 je na ploščadi Nogometnega stadiona Brežice med 11. in 13. uro v sklopu dogodkov ob Evropskem tednu mobilnosti 2020 potekala tudi obeležitev Dneva brez alkohola, ki ga je izvedla Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje Celje v sodelovanju z občino Brežice ter Centrom za krepitev zdravja ZD Brežice. Dan brez alkohola je dan, ki smo ga v okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola tokrat v septembru obeležili v 8-ih regijah po Sloveniji z namenom vzpodbujanja pogovora o problematiki pitja alkohola v slovenski družbi ter iskanja za zdravje boljših alternativ tveganemu in škodljivemu pitju alkohola. Z udeleženci dogodka smo tako interaktivno spoznavali alkoholno problematiko v Sloveniji, jim nudili gradiva z nasveti o zdravem življenjskem slogu, pristopu SOPA, virih pomoči v regiji in vseh naših aktivnostih. Z uporabo očal za simulacijo alkoholiziranosti so se udeleženci lahko preizkusili na poligonu ter tako pobližje spoznali različne stopnje alkoholiziranosti ter vpliv le teh na naše motorične zmožnosti, preko različnih iger kot so kolo sreče, iskanje parov, reševanjem rebusa ter križank na temo alkohola pa razblinili tudi marsikateri mit o alkoholu, ki je sicer močno prisoten v slovenskem prostoru. Podelili smo tudi čez 100 lepih nagrad in z zdravimi prigrizki okrepčali marsikateri želodček.

Poleg omenjenih aktivnosti se je Športna zveza aktivno vključila tudi v sklopu projekta Aktivni dan starejših. 29. septembra so udeleženci tako prevzeli gradiva, ki opozarjajo na škodljivosti in nevarnosti, ki jih prinaša alkohol. 

Jaka Lenart, strokovni sodelavec Športne zveze Brežice: "Šport vsekakor predstavlja odlično preventivo pred odvisnostjo od alkohola in drog, hkrati pa seveda rekreativni šport predstavlja tudi zdrav način življenja oziroma skrb za zdravje. V občini Brežice so pogoji za športno udejstvovanje zelo dobri. Številni športni objekti kot so športne dvorane, stadioni, fitness studii, bazeni omogočajo športno aktivnost vsem generacijam. Na drugi strani so tu tudi naravne danosti kot so pohodniške oziroma tekaške steze, reka Krka in Sava ter okoliški griči. K temu lahko dodamo še vse večji angažma društev in organizaciji na področju rekreativnega športa ter športa za zdravje. Zato lahko ugotovimo, da so pogoji za aktivno preživljanje prostega časa v občini Brežice zelo dobri. Za pomoč pri iskanju prave aktivnosti za vsakega posameznika se lahko obrnete na Športno zvezo Brežice, ki vas bo povezala s športnimi društvi oziroma organizacijami."

Stopite v stik

Športna zveza Brežice
Ulica bratov Milavcev 18, p. p. 18
8250 Brežice
07 49 93 470
041 781 207
info@sportbrezice.si
sportbrezice.si

Uradni podatki

Športna zveza Brežice
Ulica bratov Milavcev 18
8250 Brežice
Slovenija
ID za DDV: 93216297
IBAN: SI56 0237 3001 8941 314 (NLB, d.d.)

Certifikati

Športna zveza Brežice

Modri

Cert ID: 0014/00014

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
ŠPORTNA ZVEZA BREŽICE
Matična številka: 5211450000